Štítky

čtvrtek 15. ledna 2015

Sýrovo-cibulový quiche

Hodný Ježíšek mi přinesl vysněný kousek do mé sbírky porcelánového nadobí od Revolu- zapékací mísu na koláč. Dnes jsem se konečně dostala k tomu ji vyzkoušet. Rozhodla jsem se udělat v ní rovnou dnešní večeři - quiche. Pro ty co neznají, quiche je vlastně slaný koláč.

Forma je trochu větší než ta, na kterou jsem prozatím byla zvyklá,  tak těsto bylo vyšší než samotná náplň. Ale nevadí, chuťově je výborný a množství ingrediencí se časem vychytá...


Recept:

175 g hladké mouky
125 g studeného másla
špetka soli
studená voda

Ingredince ručně nebo robotem promíchám, vodu dávám odhadem. Musí vzniknout těsto podobné konzistencí drobence. To vyválím na kruh o něco větší než forma, dám do ní, propíchám vidličkou a dám na 10 min do lednice. Poté vytáhnu, dám dovnitř na těsto pečící papír, zatížím je např. fazolemi (aby se těsto moc nevzdouvalo) a peču cca 15 min. na 200°C. Poté sejmu papír a peču odkryté ještě 5 min. Vyndám z trouby.

Troubu snížím na 190°C a připravím náplň:

3 ks červené cibule
1 kelímek smetany
120 g sýru gouga
110 g nivy
3 vejce
5 g parmezánu
pár cherry rajčátek

Cibulku nakrájím a nechám zkaramelizovat na pánvičce. V misce lehce prošlehám vejce, smetanu, nastrouhám do ní goudu a nivu, přidám nakrájená rajčata. Poté přidám cibulku, promíchám a naliji do formy s korpusem. Posypala jsem povrch ještě strouhaným parmezánem, ale to nemusí být. Pečeme dokud nezapíchnu dovnitř špejli nebo nůž a vyjdou ven čisté, neolepené směsí.





Samotnou náplň si můžete přizpůsobit. Základem jsou vejce,smetana a 150 g sýra gouda. Pak už směs můžete zahustit i masem, nebo třeba špenátem, jak jsem to udělala minule já:






Žádné komentáře:

Okomentovat