sobota 7. února 2015

Panenka špikovaná švestkami v sýrové krustě

Měla jsem pocit, že se v posledním týdnu nejedla nic jiného než kuřecí. Takže dnes byla k obědu vepřová panenka. A protože nejraději mám jednoduché recepty, ani s tímto jsem se moc nepárala. S množstvím to u mě v receptu moc nejde, vařím od oka ;-)



Bude potřeba:

vepřová panenka - já měla 4 válečky, 1 cca 10 cm dlouhý
sušené švestky - do jednoho válečku panenky 1 - 2 ks
sůl
pepř
mozzarela 1 ks
bylinkové koření
olej
červené víno - 1 - 2 dcl

Příloha - pečené brambory:
brambory
koření na brambory - já mám z Řecka a je v něm - tymián, oregáno, majoránka, hořčice a sladká paprika
sůl
trocha olivového oleje

Zapla jsem troubu na 200 °C. Začala jsem s brambory, jejich doba pečení je delší než u panenky. Nakrájela jsem je na tenké kousky a osolila a okořenila. Nandala jsem je na plech, zakápla olivovým olejem a celý plech zakryla alobalem. Dala jsem péct. Pečou se 3/4 až hodinu a na posledních 20 min sundávám alobal, aby byly pěkně opečené.

Do válečků panenky jsem úzkým nožem udělala středem díru (podél). Sušené švestky jsem rozpůlila, aby šli lépe vmáčknou do masa. Pak jsem je nacpala do díry v mase, vyšlo to na 2 -3 půlky. Poté jsem rozpálila pánvičku s trochou oleje. Maso jsem pak na ní ze všech stran prudce opekla, aby se zatáhlo a uvnitř zůstalo co nejvíce šťávy. Po opečení se maso dalo do malého pekáčku a podlilo vínem s trochou vody. Mozzarelu jsem nakrájela na malé kousky (lze i nastrouhat) a smíchala s bylinkovým kořením - já použila koupenou směs, ale v sezóně by šlo použít i čerstvé třeba ze zahrádky. Šel by i mix sýrů a použít i eidam a jiné druhy. Sýrovou směs jsem pokladla na maso a pekáč jsem dala do trouby k bramborám, tak aby byl pekáč s masem nad bramborami. Použila jsem horkovzduch. Maso jsem pekla cca 20 - 25 min, než byla krusta ze sýra do zlatava opečená.




Žádné komentáře:

Okomentovat