Štítky

neděle 22. března 2015

Brownies dort s mascarpone

Měla jsem v lednici mascarpone už nějakou chvíli a řešila co s ním. Prohledala jsem internet a našla jeden recept, který mě oslovil, ale trochu jsem si jej upravila. Oproti původnímu receptu jsem do korpusu vyměnila citrónový cukr za vanilkový, byl tak lehce kyselkavý a svěží. Také jsem korpus nepotřela jen mascarpone, ale odlehčila jsem jej smícháním mascarpone se zakysanou smetanou. originální recept je zde. Původní recept je na 20 cm kulatou dortovou formu, já to dala do menšího plechu, ve kterém běžně peču buchty.


Ingredience:

150 g tmavé čokolády
150 g másla
150 g hnědého třtinového cukru
50 g mascarpone
1 balení citrónového cukru (20 g)
3 vajíčka
75 g polohrubé mouky
1/2 lžičky sody
špetka soli
1 balení skořicového cukru (20 g)
máslo a mouku na vymazání plechu

Poleva:
150 g mascarpone
200 g zakysané smetany
2 lžíce moučkového cukru

1. Troubu předehřejeme na 180°C. Máslo a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a odstavíme, směs nesmí být moc horká.
2. Směs přendáme do mísy a přidáme k ní třtinový cukr, citrónový cukr a mascarpone, vyšleháme.
3. Přidáváme po jednom vajíčku a vždy důkladně prošleháme.
4. Nakonec přidáme mouku, sůl a sodu. Důkladně promícháme a vylijeme do formy/pekáče a dáme péct na cca 35 min. Pozor, nepéct zbytečně dlouho, těsto má zůstat uvnitř vláčné.
5. Po vyndání pekáče z trouby povrch posypeme skořicovým cukrem a až korpus zchádne, namažeme jej směsí mascarpone a smetany. Můžeme posypat strouhanou čekoládou. Dáme zatuhnout do lednice.




Žádné komentáře:

Okomentovat