úterý 14. dubna 2015

Canelé

Copak to je? Je to sladké, vláčné, ale na povrchu karamelově křupavé.... Canelé je typ bábovičky původem z Francie, konkrétně Bordeaux. Název samotný je odvozen od forem, ve kterých se peče. Já recept objevila v jednom starším vydání Apetitu. Zaujal mě především svou jednoduchostí (nejlepší recepty pro mě ;-). Oproti Apetitu jem si však musela upravit dobu pečení, jelikož při dodržení jejich časů byly už bábovičky načernalé a moc upečené (samozřejmě záleží i na formě, ve které pečete a vaší troubě). Pokud bych to měla něčemu přirovnat, připomíná mi to jakoby upečený puding. Je to lehký a tak akorát sladký dezertík. Na povrchu křupavá hnědá karamelová kůrka, uvnitř nadýchané vláčné těsto žluté barvy.


Ingredience:

500 ml polotučného mléka
50 g másla
1 vanilkový lusk (pokud nemáte, stačí i vanilkové aroma - toho 1 lžička)
100 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce + 2 žloutky
2 lžíce rumu (já použila tuzemák, kvůli jeho vůni, která mi k tomu všemu pasuje)

Na pečení formu na bábovičky, ale stačí i na muffiny, já použila silikonové košíčky.



Postup:

Mléko, lusk (jeho vyškrábaný vnitřek) a máslo dáme do rendlíku a přivedeme k varu. Pokud používáte aroma místo lusku, přidejte do mléka až je uvařeno, jinak by vyprchalo. Mezitím v míse smícháme cukr, mouku, sůl a vejce včetně žloutků. Když je mléko s ostatními ingrediencemi přivedeno k varu, horké jej nalijeme do mísy k ostatním surovinám. Vymícháme do hladkého tekutého těsta (jako třeba na palačinky).

Necháme vychladnout a poté přilijeme do těsta rum. Těsto je potřeba nechat minimálně 1 hodinu v lednici odpočívat, ale můžete nechat i přes noc, nebo třeba celý den. Můžete tam mít těsto nachystané předem a pak jej dokončíte, až potřebujete.

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těsto plníme do 2/3 formiček (tady se liším od Apetitu, jelikož oni doporučovali 1/2, jenže v mém případě byly výsledné canelé moc nízké a proto brzo upečené až připálené). Rozhodně neplňte ale až po okraj, těsto během pečení nabírá na objemu, i když nakonec zas trochu spadne do formy. Na 200°C pečeme 5 minut, poté troubu snížíme na 175°C a pečeme 45 min. Opět se tady s Apetitem rozcházím, doporučoval péct 60 min. To už bylo u mě moc. Sledujte spíše vlastní troubu, jde o to, aby byly canelé na povrchu karamelově nahnědlé, ale uvnitř zůstaly vláčné a žluté.



Dobrou chuť ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat