středa 15. dubna 2015

Pesto z medvědího česneku

Znáte? Medvědí česnek je bylinka vzhledem velmi podobná konvalice (takže pozor na záměnu, konvalinka je jedovatá!). Sbírá se v dubnu než vykvete, a to jeho listy, které chutí připomínají právě česnek. Říká se, že jej na jaře vyhledávají medvědi, aby se po zimě pročistili, proto medvědí. Je přírodním zdrojem antioxidantů, antibiotikem a má v sobě hodně vitamínu C. Pomáhá na lepší trávení a snižuje krevní tlak.



Můžete si jej čerstvý nasekat na chleba, udělat z něj bylinkové máslo, dát do salátů, pesto. Manželova maminka z toho udělala tinkturu - naložila do slivovice a 30 dní nechá ležet ve tmě při pokojové teplotě.




Já se vrhla na to pesto, které máme rádi i normálně, přidávám jej pak do těstovin (takže po víkendu můžete očekávat recept na těstoviny s pestem ;-)), mažu na tortily, které plněné zapékám, dá se dát jako podklad na pizzu...



Ingredience:

hrst listů medvědího česneku (já toho měla 130 g, ale může to být jak chcete vy)

2 lžíce slunečnicových semínek (můžete dát i vlašské ořechy, kešu, piniové..)
100 ml olivového oleje
2 lžičky soli

parmezán pokud máte (já nedávala)






Postup:

Pesto připravuji normálně v mixéru. Můžete listy rovnou rozsekat, ale neudrží si pak dlouho svěží zelenou barvu. Pokud chcete zachovat i barvu, doporučuji spařit ve vařící vodě a pak prudce ochladit ve studené (stačí vše krátce, i tak přijdete o trochu aroma, je ale silné i tak).

Poté tedy rozsekám listy v mixéru, poté přidám a rozsekám s oříšky, olejem a solí. Mixuji dokud není konzistence akorát (je to taková pipla :-)), Plním do skleničky a nechám v lednici. tam Vám vydrží 2 - 3 týdny. Dá se i zamrazit.




Zapomněla jsem si lístky oddělat na ukázku, tak tady jeden co mi zbyl :-D Je už po spaření, tak je chudák takový "vyšťavený".






Žádné komentáře:

Okomentovat